Sinds april 2017 is SeaZip Offshore Service ook actief vanuit een eigen kantoor in Lowestoft, aan de oostkust van Engeland. Van hieruit gaat Tania Plank als Business Development Manager UK de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk coördineren en ervoor zorgen dat de schepen van SeaZip hoog op de shortlist staan van consortia die bij de realisatie van windmolenparken op zee betrokken zijn.

“In deze dynamische business, is het essentieel om zichtbaar en aanwezig te zijn op die locaties waar toekomst geschreven wordt”, zegt Jan Reier Arends, eigenaar/directeur van SeaZip over het besluit om een tweede kantoor te openen. Het Verenigd Koninkrijk speelt een hoofdrol in de ontwikkeling en realisatie van prestigieuze windparken op de Noordzee. Een sprekend voorbeeld is de Galloper Offshore Wind Farm die zich in een afrondende fase bevindt. Als alles volgens planning verloopt, is het park van 353 MW – goed voor elektriciteit voor 380.700 huishoudens, in 2018 operationeel. De Galloper Wind Farm is een initiatief van energiemaatschappij RWE Innogy, dat geregeld SeaZip service schepen inhuurt.

Ambitieuze projecten voor een duurzame toekomst

De Engelse kustplaats Lowestoft (Suffolk) ontwikkelt zich in rap tempo tot dé hotspot voor bedrijven die een rol spelen in de innovatieve offshore windindustrie. Alle grote Europese spelers hebben er een eigen stek, waarmee ze gehoor geven aan de Britse overheid om ter plaatse bij te dragen aan ontwikkelingen die bepalend zijn voor een duurzame toekomst. Lowestoft is zo gunstig, omdat de havenplaats ook bij eb goed aan te lopen is, wat bij andere zeehavens in de omgeving vaak minder vanzelfsprekend is. Veel grote energiemaatschappijen hebben ambitieuze projecten aangekondigd, die vanuit Lowestoft gerealiseerd zullen worden.

Nieuwe technologieën, nieuwe servicemodellen

SeaZip heeft een kantoor gehuurd in de OrbisEnergy Building en bevindt zich daar in goed gezelschap. Het futuristische gebouw groeit uit tot uniek verzamel- en knooppunt voor internationale bedrijven die zich met nieuwe technologieën en dienstverleningsmodellen inzetten voor een toekomst waarin hernieuwbare energie domineert. Met Business Development Manager UK Tania Plank zit SeaZip dicht bij het vuur. Zij heeft dagelijks contact met Jan Reier Arends en Managing Partner Mark van der Star die SeaZip sinds april 2017 kwam versterken.

‘Een betere start konden we ons niet wensen’

Het Verenigd Koninkrijk installeerde op de Noordzee al een vermogen aan offshore windenergie van 5 GW. Vergevorderde plannen voorzien tussen nu en 2020 in minstens twaalf projecten die samen goed zijn voor nog eens 5,2 GW. Met 2030 als stip aan de horizon zet het Verenigd Koninkrijk in op een totaal geïnstalleerd vermogen van 20 GW. Daarbij ligt de nadruk op de Oostkust van de Noordzee met Lowestoft als gespecialiseerde ‘offshore wind-zeehaven’. Jan Reier Arends: “De concentratie van gespecialiseerde bedrijven brengt de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Met onze ambities en expertise willen we hier deel van uitmaken. Kort na de opening van ons Engelse kantoor mochten we een reeks uitdagende opdrachten noteren voor onze SeaZip service schepen. Een betere start hadden we niet kunnen wensen.”

Terug naar nieuwsoverzicht